DN7 km33
vicentiu@manastireabaldana.ro
admin@manastireabaldana.ro
tel: +40760697452


Postul Pastelui
"...dragostea, unirea si pacea sunt virtutile care trebuie sa stea pururea de veghe in sufletele noastre,ca sa putem primi darurile INVIERII LUI HRISTOS si bucuria cea negraita a Pastilor, a acestei luminate zile pe care a facut-o Domnul, ca sa ne bucuram si sa ne veselim intr-insa ..."Postul Craciunului
"Postul Craciunului a fost rânduit de Biserica pentru pregatirea credinciosilor în vederea întâmpinarii marelui Praznic al nasterii Domnului. El ne aminteste de patriarhii si dreptii Vechiului Testament si de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Legea Decalogului ( Cele 10 porunci), scrisa de Dumnezeu pe table de piatra. Ca vechime, primele mentiuni legate de practicarea Postului Craciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, crestinii nu posteau toti la fel si acelasi numar de zile. De exemplu, unii posteau numai sapte zile, altii sase saptamâni; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor. Sinodul local din Constantinopol tinut la anul 1166 ( sub patriarhul Luca Chrysoverghi) a uniformizat durata postului Nasterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotarând ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie."


Pilda Vamesului si a Fariseului
"Duminica Vamesului si a Fariseului face inceputul perioadei premergatoare Postului Sfintelor Pasti, perioadei in care sunt anuntate "temele de meditatie pentru cei care aleg sa parcurga perioada postului, impreuna cu Mantuitorul Hristos pe drumul Crucii si al Invierii Sale din morti. Asadar, bunul crestin este invitat sa mediteze la Pilda Vamesului si a Fariseului, la Pilda Fiului Risipitor, la Infricosatoarea Judecata si la Izgonirea lui Adam din Rai, fiecare dintre aceste teme avand talcul ei pentru a intelege logica postului si, mai cu seama, sa inteleaga ca postul nu este doar un efort de infranare de la anumite bucate, ci este mai intai de toate un exercitiu de lepadare de sine, de tot ceea ce ne-ar putea impiedica sa-I urmam lui Hristos."
Pilda celor 10 leprosi
"Observam deci natura egoista a omului care apeleaza la Dumnezeu si la cele Sfinte numai cand este in necaz, iar de indata ce a scapat de necaz uita complet de aceasta latura spirituala. Putini sunt cei care-si amintesc, cum e si cazul Samariteanului, care s-a intors sa-i multumeasca lui Iisus, acesta pe langa vindecarea trupeasca primind si vindecarea sufleteasca, Mântuitorul spunându-I: “Scoala-te si du-te, credinta ta te-a mântuit! Ceilalti noua, chiar daca s-au vindecat în mod miraculos, s-au întors la viata lor plina de pacat pe care au dus-o si înainte, chiar si dupa 'avertismentul' primit de la Dumnezeu.

Din pacate si noi suntem la fel ca cei noua, nu suntem niciodata multumiti cu ceea ce Dumnezeu ne trimite. Sper ca odata cu intelegerea acestei pilde sa ne schimbam, sa devenim mai buni si mai receptivi la mesajele pe care ni le trimite fie prin bunastare, fie prin necazuri. Pe langa cuvinte, cel mai frumos mod de a multumi este prin a ajuta si noi la rândul nostru, pe cei ce se afla în nevoie, având mereu în minte faptul ca oricând ne putem afla si noi în aceeasi situatie. ""Ne gasim in zilele sfinte a postului sfintilor apostoli cand trebuie mai mult ca oricand sa ne reculegem. Un sfant Parinte spunea: ''Un om a ratatacit prin padure si nu se gasea nici o iesire, pe neasteptate, vede un om si plin de bucurie fuge la el si il intreaba de drumul drept,acel om ii raspunde: si eu ratacesc aici de cateva zile, asa ca nu cunosc nici eu drumul adevarat, un lucru insa pot sa iti spun: pe calea pe care m-am dus eu sa nu te duci, ca e primejdioasa si nu duce la nici un tel,(si) acum vino cu mine, sa cautam un drum nou ce duce spre lumina. Sfintii Apostoli au primit de la Domnul nostru Iisus Hristos puterea de a ierta pacatele, iar ei au dat aceasta putere episcopilor si preotilor, care deasemenea pot ierta pacatele. Sa ne eliberam si noi,acum, in aceste zile de post, de omul cel vechi si sa ne imbracam in omul cel nou pentru aceasta mare sarbatoare a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel."""Acum, la CINZECIME, ia nastere in chip vazut Biserica, Trupul Tainic al Domnului, in care Duhul Sfant este puterea dumnezeiasca ce unifica sufletele credinciosilor in acest Trup divino-uman, creat dupa modelul propriului Sau Trup, detinator al celor doua firi; dumnezeiasca si omeneasca. Ca buni crestini sa chemam pe DUHUL SFANT in viata noastra, sa vina sa se salasluiasca intru noi, sa ne curateasca pe noi de toata intinaciunea si sa mantuiasca sufletele noastre.""


Duminica, 8 octombrie 2006, a avut loc resfintirea Bisericii cu hraul “Adormirea Maicii Domnului” si “Sf. Mare Ierarh Nicolae” de la Manastirea Baldana, din comuna Tartasesti, Protopoiatul Titu, slujba savarsita de catre Inalt Prea Sfintitul Parinte Dr. NIFON, Arhiepiscopul Targovistei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Sub pastorirea P. Cuv. Ierom. Vicentiu, staret al acestui asezamant monahal, s-a restaurant biserica incepand cu anul 1994 si s-au executatlucrari din temelie, cum ar fi: un corp de chili, aghiazmatar si gardul imprejmuitor; toate aceste lucrari incepute s-au terminat...