DN7 km33
vicentiu@manastireabaldana.ro
admin@manastireabaldana.ro
tel: +40760697452VICENTIU GRUZEA , dupa numele de mirean CALOMFIR GRUZEA s-a nascut la data de 20 aprilie 1968, in satul Constantin Gabrielescu, Comuna Bordei Verde din judetul Braila; este un ieromonah ortodox român,cu rangul monastic de protosinghel. In prezent este staret la Manastirea Bâldana din judetul Dâmbovita ,Arhiepiscopia Târgoviste, unde o comunitate monastica este actualmente in formare.

Studiile si formarea

Vicentiu Gruzea s-a nascut la 20 aprilie 1968 in satul Constantin Gabrielescu, Comuna Bordei Verde din judetul Braila ca al treilea copil in familia Ilie si Rada Gruzea, primind la botez numele de CALOMFIR. A absolvit scoala generala (primara si gimnaziul) din satul natal Constantin Gabrielescu.Între anii(1982-1984) începe cursurile liceale în orasul IANCA la Liceul de Petrol si Gaze .În perioada (1999-2002) a absolvit cursurile liceale în cadrul Grupului scolar agricol "Cezar Nicolau" comuna Branesti din judetul Ilfov, obtinând diploma de bacalaureat . În 2001 a urmat cursurile de SECRETARIAT - BIROTICA, obtinând calificativul "FOARTE BINE" la verificarea finala. Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie cu binecuvântarea I.P.S NIFON Arhiepiscopul Târgovistei, ca student la UNIVERSITATEA "VALAHIA" ,sectia TEOLOGIE PASTORALA (2002-2006) unde obtine diploma de licenta in teologie, disciplina DREPT CANONIC avand tema "STRUCTURI CANONICE ALE ADMINISTRATIEI BISERICESTI" sub indrumarea PROF. UNIV.Dr. ALEXANDRU I. STAN. In 2007 se inscrie masterand la Universiatea De Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Specializarea Management in agroturism si alimentatie publica, si finalizeaza cursurile sustinand in 2009 lucrarea de dizertatie (Studiul de oportunitate privind amenajarea turistica a statiunii balneo-climaterice Covasna si a imprejurimilor acesteia), lucrare realizata sub indrumarea Prof. Dr. Ioan Nicolae Alecu. Din octombrie 2008 cu binecuvantarea I.P.S Mitropolit Nifon ,se inscrie la cursurile universitare de masterat, din cadrul Universitati Valahia , sectia Teologie, specialitatea Doctrina, Stiinta si Misiune pe care le finalizeaza in 2010 avand tema "Crearea omului dupa chipul lui Dumnezeu - Implicatii morale", realizata sub indrumarea Preot. Conf. Dr. Florea Stefan. In 2010 (21.03.2010) obtine certificat absolvent cursuri de photoReading (diploma internationala Learning Strategies Corporation), pregatirea fiind asigurata de Executive Coach si Instructor de PhotoReading, doamna Connie Larkin.

Hirotonirea si tunderea în monahism

Pe 2 februarie 1993 I.P.S Vasile Târgovisteanul împreuna cu P.S. Serafim Vicarul Mitropoliei Ardealului (in prezent Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord) in cadrul sfintei liturghii il hirotoneste intr-u diacon celib pe tânarul novice Calomfir pe seama sfintei Manastiri Stelea. In iunie 1994 tuns in monahism la Manastirea Bâldana unde primeste numele de VICENTIU iar in 03 Iulie 1994 este hirotonit ieromonah pe seama manastiri Bâldana. Din 01 Iulie 1994 pâna in prezent este staret la Manastirea Bâldana (Arhiepiscopia Târgoviste: în 1994, dupa 100 de ani de pustiire, Sfânta Manastire Bâldana intra din nou in circuitul asezamintelor monahale prin binecuvântarea IPS Vasile Arhiepiscopul Târgovistei si hotarârea Sfântului Sinod.

Sector administrativ

Dupa 14 ani de munca asidua pentru reconstruirea vechiului deziderat monahal, I.P.S.Dr. Nifon Mihaita arhiepiscopul Târgovistei, in ziua de 8 octombrie 2006 resfinteste intreg asezamântul monahal, ocazie cu care remarca vrednicia cuviosului parinte staret, drept pentru care îi acorda distinctia de Protosinghel.